1 Este astrologia divinatie?
Este astrologia divinatie?
Este astrologia divinatie?
Este astrologia divinatie?
Este astrologia divinatie?

Este astrologia divinatie?

     Exista o conceptie erontata cum ca astrologia ar fi o forma de divinatie. Nimic mai fals. Divinatia este vazuta de catre unii ca o judecata despre fapte si evenimente, bazata pe date subiective si aleatoare; altii, o vad ca pe o forma de intuitie, mai degraba decat ca pe ceva logic. O definitie general raspandita, provenita din surse cu autoritate, definesc divinatia ca fiind practica predictiei pe baza unor mijloace supranaturale. Or astologia nu este nimic din toate astea.

     astrologieIata patru argumente care au fost prezentate pentru a sustine ca divinatia este un termen care inglobeaza si astrologia:
1. "Avand in vedere ca mecanismul astrologiei nu este cunoscut, rezulta ca este vorba despre divinatie" – acesta nu este un argument valid, avand in vedere ca mecanismul pentru mai multe stiinte nu este inca suficient cunoascut (miscarea placilor tectonice sau energia neagra)
2. "Avand in vedere ca astrologia pretinde ca poate prezice viitorul, fara o baza stiintifica, atunci inseamna ca este vorba despre divinatie" . Exista doua argumente pentru a combate aceasta afirmatie. Primul, exista studii stiintifice de astrologie, care nu pot fi ignorate. In al doilea rand, a spune ca orice predictie sau orice informatie aflata din surse nestiintifice este divinatie este total fals.
3. "Practicile care stau la baza astrologiei sunt subiective, deci este vorba despre divinatie" – si in alte stiinte exista practice subiective si totusi acelea nu sent considerate divinatorii.
4. "Astrologia este definita ca divinatie pe scara foarte larga" – ceea ce este total fals. Exista numeroase publicatii stiintifice, dictionare si enciclopedii, care se refera la astrologie ca la o stiinta, despartind-o in mod clar de divinatie, arata prezicerii viitorului.

     Se mai spune ca divinatia este subordonata astrologiei, insa asta este ca si cum ai defini cioara ca pasare de culoare neagra, definitie care, in mod clar, nu este adecvata acestei pasari. Astrologia poate fi divinatie, insa nu este corect a se spune ca orice element al astrologiei este divinatie. Divinatia nu este un termen suficient de cuprinzator pentru a-l asimila astrologiei.
Exista si unii sceptici care ar defini strologia ca un sistem de credinte, ceva asemanator religiei. Este foarte departe de adevar, din urmatoarele motive:
- Astrologia poate fi testata empiric, ceea ce nu este posibil in cazul religiei, credintei religioase;
- Astrologia nu este limitata de evenimente; ea poate descrie concepte precum personalitatea, potentialul, emotiile, caracteristicile;
- Astrologia nu este cantonata in uman; exista domeniul astrologiei natural, care implica studiul animalelor, plantelor, activitatilor seismice, climatului, etc.;
- Astrologia ca sistem religios nu este o definitie sustinuta de dictionare si enciclopedii.

Este astrologia divinatie?
Este astrologia divinatie?
Este astrologia divinatie?
Este astrologia divinatie?
TOP