1 Yin si Yang
Yin si Yang
Yin si Yang
Yin si Yang
Yin si Yang

Yin si Yang

yin si yangDespre Yin si Yang se vorbeste in spiritualitatea si medicina traditionala chinezeasca ca despre un intreg unitar, despre doua jumatati care se completeaza reciproc, formand un echilibru perfect. Prima mentiune scrisa descoperita, legata de Yin si Yang, dateaza din jurul anului 700 i.Hr. Lucrarea intitulata "Cartea schimbarilor" precizeaza ca tot ceea ce exista se reduce la Yin si Yang, ca tot ceea ce ne inconjoara inseamna, prin esenta lucrurilor, acest dualism, in care o parte contrabalanseaza intotdeauna, in egala masura, pe cealalta.

Pe masura ce planeta noastra orbiteaza in jurul soarelui, steaua pare ca trece prin dreptul diverselor constelatii. Asa cum locul Lunii pe cer in fiecare noapte este diferit, tot la fel si Soarele pare ca se muta mereu si mereu catre est. Binenteles ca Soarele nu se misca, ci Pamantul, care se invarte in jurul astrului. Acest fapt da iluzia unei perpetue miscari in ceruri.

De ce totusi, constelatiile nu se mai aliniaza cu semnul zodiacal corespunzator? Totul tine de modul in care se misca Pamantul, dar si de modul in care noi, oamenii, percepem si masuram timpul.

Nu exista nici un consens in a defini timpul, mai ales ca majoritatea celor care au incercat sa faca acest lucru, s-au raportat mereu la stele si la Soare. Modul nostru de a cronometra timpul, calendarul, este iremedialbil legat de evolutia anotimpurilor. Ziua de 21 Iunie, atunci cand se inregistreaza solstitiul de vara la nord de Ecuator si solstitiul de iarna la sud de acesta - este ziua in care Soarele poate fi observat in pozitia sa cea mai nordica, iar Polul Nord al Pamantului este cel mai apropiat de Soare.

Miscarea de revolutie a Pamantului nu este insa uniforma. Pe parcursul a 26 000 ani, pozitia Polului Nord al Pamantului descrie un cerc complet. E vorba de mult timp, insa, odata cu trecerea timpului, decalajele se acumuleaza.

La solstitiul de vara de acum 2000 de ani, Soarele se afla intre constelatia Gemeni si Rac. In acest an, la solstitiul de vara, Soarele se afla undeva intre Gemeni si Rac. Peste alti 2000 de ani, la momentul solstitiului de vara, Soarele va trece deja de constelatia Taurului si va ajunge in constelatia Berbecului.

Alinierea semnelor zodiacale cu pozitia constelatiilor s-a realizat odata cu aparitia zodiacului occidental, acum aproximativ 2000 ani. Dupa cum am mentionat si mai sus, subtila miscare a axei Pamantului a facut ca punctele de solstitiu si cele de echinoctiu sa se deplaseze spre vest cu aproximativ 30 de grade, daca luam ca punct de referinta constelatiile. Specialistii au determinat ca, in prezent, decalajul intre pozitionarea astronomica a constelatiilor si semnele zodiacale este de aproximativ o luna. Peste alti 2000 de ani, decalajul se va mari, ajungand la doua luni.

Dar poate, pana atunci, noi, oamenii, vom gasi alte modalitati de a percepe si a defini timpul.

Yin si Yang
Yin si Yang
Yin si Yang
Yin si Yang
TOP